Thuispagina van Roelof Koekoek


Bridge

Vijf harten met slechts 18 punten

Tijdens de externe viertallencompetitie kreeg ik op dinsdag 11 december 2018 op spel 19 als west (kwetsbaar tegen niet) de volgende bijzondere hand:

 6 3
 10 8 7 6 5 4
 A H V 10 8
 -

Gever zuid past. Opent u deze hand? Deze prachtige verdeling met 11 rode kaarten is volgens mij een opening waard, zelfs kwetsbaar met slechts 9 punten. Ik open dus met 1  en dat leidt tot het volgende biedverloop:

WestNoordOostZuid
Roelof Matthijs 
   pas
paspaspas

Het bod van 2  van noord belooft een zeskaart schoppen en openingskracht en 3  van oost is een omgekeerde Bergenverhoging (vierkaart harten steun met 7-9 punten).

Noord start schoppen en dan verschijnen er ook slechts 9 punten in de dummy:

Spel 19
Z/OW
 
 6 3 A 4
 10 8 7 6 5 4 H 9 3 2
 A H V 10 6 B 4
 - B 7 5 4 2
 

De verliezende  4 zou weg kunnen op de ruiten, maar dat lukt alleen als de ruiten 3-3 zitten. Maar als je eerst troef speelt, dan komen NZ aan slag en zullen dan een schoppenslag meenemen. Ik besluit de schoppenverliezer te accepteren en te proberen de harten (troef) tot één verliezer te beperken. Ik neem daarom de eerste slag met  A en speel een kleine klaveren, die ik troef met  4 en vervolg met  6. Bij noord verschijnt  V. Wat nu?

We hebben tien troeven samen; de tegenpartij heeft dus  AVB. Als de nog ontbrekende  A en  B bij noord zitten, dan verlies je altijd twee hartenslagen. Hetzelfde geldt als zuid zowel de  A als de  B heeft. Je moet dus hopen dat ze verdeeld zitten. Ik besluit om zuid op hartenaas sec te spelen (anders heeft noord het mooi gedaan door van AV de V te spelen) en leg een kleintje. Zuid neemt de slag met  A, raapt  H op en vervolgt met schoppen. Deze wordt getroefd en met  H wordt de  B van noord onschadelijk gemaakt: 5  contract.

Dat moet toch een goede score zijn. Bij het uitslaan bleek het slechts 1 imp op te leveren omdat er aan de andere tafel 4  contract was gehaald. Teleurstellend, maar dergelijke spellen zorgen ervoor dat het spelletje wel erg leuk blijft.

Copyright Roelof Koekoek – laatst gewijzigd op 23 december 2018