Thuispagina van Roelof Koekoek


Bridge

Super Spel

In de eerste negen jaargangen van het Bridge Magazine IMP was een rubriek opgenomen waarin bijzonder afspel en tegenspel werd besproken. Gedurende een jaargang bestond voor iedere bridger de mogelijkheid mooi afgespeelde of verdedigde handen in te zenden. De inzendingen werden beoordeeld door redacteur Max Rebattu. Deze zocht de spellen uit die voor plaatsing in IMP in aanmerking kwamen. De gepubliceerde spellen dongen mee naar de geldprijzen voor het beste afspel en voor het beste tegenspel. Er was een prijs voor de (hoofdrol)speler zelf, maar ook voor de inzender. De ranglijst werd opgemaakt door een jury bestaande uit de topspelers Erik Kirchhoff, André Mulder en Max Rebattu.

De rubriek ging onder verschillende namen door het leven afhankelijk van de sponsor. Aanvankelijk heette de rubriek Truckstar Superhand Trophy, maar werd al snel omgedoopt tot Meindert Bouwknegt Super Spel. Daarna heette het Schretlen Super Spel en de laatste naam van de rubriek was Meerstaete (Consultants) Competitie.

In nummer 3 (april/mei) van de vijfde jaargang (1994) werd onderstaand spel door Max Rebattu genomineerd voor het beste afspel. Hoewel het spel uiteindelijk geen prijs opleverde was de vermelding in IMP toch al eervol. Hieronder volgt de letterlijke tekst zoals die in IMP is verschenen :


Afspel

Het zijn niet alleen topspelers die soms schitteren. In deze rubriek willen we zo af en toe ook graag goede verrichtingen van niet-topspelers demonstreren. Het volgende spel werd ingezonden door Roelof Koekoek. Zijn levensgezellin Caroline Koekoek haalde tijdens een drive in Zoetermeer een optimistisch slemcontract binnen. De overslag die zij maakte bleek achteraf niet eens nodig voor de volledige zaaltop.

W/OW B 7 
  A V 7 4 2 
  A 2 
  A B 8 7 
 H 9 5 3 2
 H 3 9 6 5
 H V 10 8 B 9 6 4
 H 10 9 6 5 2 4 3
  A V 10 8 6 4 
  B 10 8 
  7 5 3 
  V 


WestNoordOostZuid
 Roelof Caroline
pas
paspas
pas2 SApas
paspas
pas4 SApas
paspas
paspaspas 

Zoals inzender zelf opmerkt verdient het bieden beslist geen schoonheidsprijs. Noord, die op 2  niet meer dan een pas kon ophoesten, stevent regelrecht op slem af als hij nog een biedbeurt krijgt. Ook zuids 6  is bijzonder want partner neemt de beslissing na het azenvragen en zuid kan verwachten dat er twee azen ontbreken.

Tegen 6  kwam west uit met  V. Het bieden geeft zuid de sterke aanwijzing waar de ontbrekende  H,  H en  H zitten. Het lijkt na deze uitkomst een hopeloze zaak want indien west op gegeven moment met  H aan slag komt kan hij in de ruiten de downslag incasseren.

De ruitenstart werd natuurlijk direct genomen met  A en daarna werd  B voorgezet. Toen oost niet dekte (Bolstip van Zia : "Als ze niet dekken, hebben ze hem niet.") rook de zuidspeelster haar beste kans. Zij zette  A, waarbij tot haar geluk bij west  H tuimelde. Vervolgens werd de hartensnit genomen die lukte. Daarna werd de  9 bij oost er uit gesneden. Nadat de troeven waren getrokken, konden de verliezende ruiten weg op de harten, zodat zelfs een overslag werd gemaakt zonder dat de snit op  H nodig was.

Goede touch

Het geboden contract van 6  is niet zo slecht als het er op het eerste gezicht uit ziet. Zonder ruitenstart is het met deze bieding zelfs uitermate kansrijk. Ook na de vervelende ruitenstart kwam het contract toch nog thuis door de goede touch van de leider.

Copyright Roelof Koekoek – laatst gewijzigd op 1 maart 2013