Thuispagina van Roelof Koekoek


Bridge

Klein slem schoppen

Tijdens een voorronde van de ONPK op zaterdag 17 januari 2009 in Pijnacker, waar we overigens achttiende en laatste werden, kregen Caroline en ik op spel 24 de volgende fraaie handen:

Noord
 H V 6 4 3 2
 B
 A H V
 B 8 4
Zuid
 A B
 H V 10 5 3
 B 5
 A 7 3 2

Het biedverloop was vrij standaard:

WestNoordOostZuid
 Roelof Caroline
paspas
paspas
paspas
pas4 SApas
paspaspas

Na de controlebiedingen 4 , 4  en 4  vraagt 4 SA naar de keycards (Roman Key Card Blackwood). Het antwoord van 5  belooft twee keycards van de vijf (de vier azen en troefheer) zonder troefvrouw.

Oost komt met de dodelijke start van  H. Hiermee lijkt het contract ten dode opgeschreven (en dat is het ook), maar het wordt toch nog aardig. Merk op, dat het contract bij iedere andere start (behalve  V) eenvoudig gemaakt wordt. Op de harten van zuid kunnen de klaverenverliezers van noord worden weggewerkt. Alleen  A gaat verloren. Na deze start kan de verdediging, na  A, meteen  V meenemen voor één down.

Als noord dacht ik echter nog een kansje te zien: gezien de start zal oost waarschijnlijk ook beschikken over  V, maar misschien niet over  A. Als ik  H duik, dan moet oost nog de juiste switch zien te verzinnen; klaveren door ontwikkelt dan  B en wellicht wordt de vierde klaveren van zuid hoog waar de verliezende harten van noord op weg kan... West speelt  9 bij in de eerste slag en noord  8!!

De situatie bleek iets anders te zijn. Het gehele spel:

Spel 24 H V 6 4 3 2 
W/OW B 
  A H V 
  B 8 4 
 10 9 8 5 7
 9 7 A 8 6 4 2
 9 8 7 6 2 10 4 3
 10 9 H V 6 5
  A B 
  H V 10 5 3 
  B 5 
  A 7 3 2 

Oost kan dus in de tweede slag  A oprapen voor één down, maar oost vreest (niet helemaal ten onrechte) voor een renonce harten in noord. Daarom speelt oost in de tweede slag ruiten na, genomen in noord (uiteraard). Nu de troeven trekken: schoppen naar  A (oost en west bekennen allebei), gevolgd door  B (niet overgenomen voor het geval de troeven 4-1 zitten; dat bleek terecht). Oost bekent niet, maar gooit een harten af. Nu met ruiten terug naar de hand, gevolgd door de vier hoge schoppen en de ruiten.

Omdat oost ook drie ruiten heeft, moet hij uiteindelijk vijf kaarten in de klaveren en de harten afgooien. Oost kan vier harten missen, maar moet uiteindelijk ook een klaveren afgooien. Dit is dan het eindspel:

Spel 24 - 
W/OW B 
  - 
  B 4 
 - -
 9 A
 9 -
 10 V 6
  - 
  - 
  - 
  A 7 3 

Nu volgt  B, gedekt door  V, genomen met het aas. Bij west valt dan  10. Tenslotte volgt  4 (van noord) voor de  7 (van zuid) en is de laatste slag voor  3.

contract!!

Helaas mocht het niet zo zijn: ik had in de eerste slag  4 gespeeld in plaats van  7. Met  7 en  8 verwisseld had ik het contract dus gemaakt: de  7 overgenomen door  8 en de laatste slag is voor de vrije klaveren van zuid, maar helaas: één down.

Copyright Roelof Koekoek – laatst gewijzigd op 1 maart 2013