Thuispagina van Roelof Koekoek


Bridge

Klein slem klaveren

Op dinsdag 23 september 2003 kwam dit mooie spel 23 voorbij tijdens de butlercompetitie op de club:

Spel 23 V 
Z/Allen A V 10 7 2 
  A 9 
  H 6 5 4 3 
 10 5 2 H 9 8 3
 H 9 6 B 8 5 4
 10 4 3 2 H V 6 5
 A 9 2 8
  A B 7 6 4 
  3 
  B 8 7 
  V B 10 7 

Het biedverloop:

WestNoordOostZuid
 Roelof Erik
   
pas
pas
paspas4 SA
paspas
paspaspas 

De uitermate lichte opening van Erik bleek later een vergissing; hij dacht elf punten te hebben en vond mede daarom de hand te mooi voor een opening van 2  (Muiderberg). Na 1  heb ik de keus tussen 2  en 2 , maar omdat ik reverse kan bieden en bovendien 2  bij ons reeds mancheforcing is, kies ik voor 2 . Na het verrassende volgbod van 2  en de 3  van Erik zijn we via de controlebiedingen 3 , 3  en 4  al snel op weg naar slem. Met 4 SA (Roman Key Card Blackwood) vraagt Erik naar de sleutelkaarten. Het antwoord van 5  belooft 0 of 3 sleutelkaarten, waarna Erik het bieden besluit met 6 .

De uitkomst is  H, waarna het spelen vrijwel automatisch gaat. Gezien de onvermijdelijke verliezer in de troefkleur moet de uitkomst genomen worden met  A. Vervolgens moet eerst de ruitenverliezer worden weggewerkt. Dat kan alleen maar op schoppen. Dus vervolg ik in slag drie met  V die houdt (oost dekt niet). Nu moet naar tafel worden overgestoken zonder van slag te gaan en dat kan alleen via  A en harten getroefd. Vervolgens gaat op  A de verliezende  9 weg.

In slag vijf troef ik een schoppen in noord, gevolgd door een harten getroefd in zuid. Nu is, met zuid aan slag, het volgende eindspel ontstaan:

  - 
  V 10 
  - 
  H 6 5 4 
 - H
 - B
 10 4 3 V 6 5
 A 9 2 8
  B 7 
  - 
  B 8 
  V B 

Ik speel nu  7, die west voortroeft met  9. Uiteraard wordt in noord overgetroefd met  H, terwijl bij oost  H valt. Nu volgt een klaveren die door west wordt genomen met  A. West vervolgt met ruiten, getroefd in noord. Nu wordt een harten uit noord gespeeld, die in zuid wordt getroefd. West heeft van troef alleen nog  2 en moet dus een ruiten afgooien. Ten slotte volgt  B vanuit zuid en west is kansloos. Speelt west z'n laatste ruiten, dan verdwijnt in noord de laatste harten en is de laatste slag voor  6 van noord. Troeft west met  2, dan troeft noord over met  6 en is de laatste slag voor de vrije harten van noord.

Copyright Roelof Koekoek – laatst gewijzigd op 1 maart 2013