Thuispagina van Roelof Koekoek


Bridge

Een gelukkig slem

Tijdens de districtsviertallencompetitie van 2001 krijg ik als oost op spel 11 deze kaarten:

 V 9 5
 A 10 8 7 3
 A
 B 9 6 4

Met zuid als gever en niemand kwetsbaar gaat het bieden alsvolgt:

WestNoordOostZuid
Erik Roelof 
   pas
paspas
2 SApaspas
paspas
4 SApaspas
paspaspas

In ons systeem kon 1  gebaseerd zijn op een doubleton (alleen bij een 4-4-3-2 verdeling). De herbieding van 2 SA duidt op een verdeelde hand met 18-19 punten. Met mijn mooie elfpunter en een singleton zou het dus wel eens slem kunnen zijn. Met 2 SA heeft Erik een vierkaart en een vierkaart ontkent. Hij heeft dus maximaal zes kaarten in de hoge kleuren. Als hij maximaal een driekaart zou hebben, dan had hij minstens een vierkaart gehad en zou hij dus 1  geopend hebben. Hij moet dus minimaal een vierkaart hebben.

Met 4  probeer ik dus mijn klaverensteun en sleminteresse aan te geven. Dat lijkt goed over te komen, want Erik doet met 4  een controlebieding. Dit geeft een eerste of tweede controle in aan. Gezien de 2 SA herbieding kan dit niet duiden op een singleton of een renonce en aangezien ik zelf  A heb, moet hij dus  H hebben. Met 4  geef ik mijn (eerste) controle in aan in de hoop dat Erik de azen gaat vragen, want hij heeft immers de sterke hand en daarom het beste overzicht.

Met 4 SA vraagt hij inderdaad de azen, of beter gezegd de sleutelkaarten (keycards), want we spelen Roman Key Card (RKC) Blackwood. Met 5  geef ik nu twee sleutelkaarten zonder troefvrouw aan. Erik denkt even na en biedt nu tot mijn grote verrassing 6 !!! Dat had ik absoluut niet verwacht, want hij heeft toch maximaal een driekaart en volgens mij kan hij niet weten dat ik een vijfkaart heb. Nou ja, er is geen weg terug; we zullen wel zien. De uitkomst is  6 en deze dummy verschijnt op tafel:

 A 8 4
 H 4
 H 8 3
 A H V 7 3

Slik. Wat is er aan de hand? Heeft hij 4  misschien opgevat als splinter? Maar dat kan bijna niet, want na 2 SA kan ik op die manier toch echt niet als troefkleur vaststellen. Erik gaf echter vrijwel meteen aan dat hij zich vergiste en dat hij 6  had moeten bieden. Nou, dat is fijn, maar nu zitten we wel in een 6  contract en dat zullen we toch echt moeten spelen.

Merk op, dat 6  geen enkel probleem oplevert. Op  H kan een weg en er kan een worden afgetroefd zodat er nog (maximaal) één verliezer in overblijft.

Maar nu het contract van 6  in de 5-2 fit met de uitkomst van  6. Merk op, dat dit contract bij iedere andere start eenvoudig gemaakt wordt als er slechts één verliezer in is, bijvoorbeeld bij een 3-3 zitsel. Op  H en de vijfde kunnen de twee verliezers in worden weggewerkt. Maar na de uitkomst van  6 lijkt een schoppenverliezer toch onvermijdelijk. Ook is er natuurlijk altijd minstens één hartenverliezer. Als ik de eerste slag met  A zou nemen, dan kunnen in principe nog steeds de twee schoppenverliezers op  H en de vijfde worden weggewerkt, maar voor die vijfde zal ik toch eerst van slag moeten met , waarna de tegenpartij de downslag in kan oprapen. Ik zag geen enkele mogelijkheid om het contract te maken.

Als down gaan in zo'n viertallenwedstrijd dan onvermijdelijk is, dan moet je maar proberen om het verlies zoveel mogelijk te beperken. Ik besluit daarom geen risico te nemen en de uitkomst te duiken zodat  V een slag wordt. Tot mijn niet geringe verbazing maak ik echter de eerste slag met  V!!! Zuid blijkt onder  H te zijn uitgekomen. Pfff, dat is een geheel onverwachte meevaller. Nu meteen de troefkleur aanvallen natuurlijk. Ik speel een kleine naar de heer en bij noord verschijnt  V. Tja, dat lijkt verdacht veel op een singleton. In dat geval heeft zuid dus nog  B 9 6 5 achter mijn  A 10 8 7 en ga ik dus toch nog twee slagen verliezen. Echter, op  4 uit de dummy verschijnt rechts (bij noord)  B!! Die neem ik natuurlijk met het aas, waarna er toch slechts één verliezer in blijkt te zijn. Na het afstaan van de verliezer was de rest eenvoudig: 6  contract. Aan de andere tafel zat men in 3 SA.

Het hele spel:

Spel 11 10 7 3 2 
Z/- V B 
  V B 10 9 6 2 
  8 
 A 8 4 V 9 5
 H 4 A 10 8 7 3
 H 8 3 A
 A H V 7 3 B 9 6 4
  H B 6 
  9 6 5 2 
  7 5 4 
  10 5 2 

Wellicht vindt u ook dat we geluk hebben gehad met deze uitkomst onder  H. Maar vergeet niet dat bij het gegeven zitsel het contract bij iedere andere start zonder enig probleem wordt gemaakt. Sterker nog, alleen bij deze uitkomst heeft de leider een probleem. Dat denkt hij tenminste en daarom zou hij down kunnen gaan als hij de verkeerde beslissing neemt door de eerste slag met  A te nemen.

Copyright Roelof Koekoek – laatst gewijzigd op 1 maart 2013